Şöbiyet

Muhallebili baklavadan sonra onun çok benzeri olan şöbiyeti de bir deniyim dedim internetten aldığım tariflerle. Açıkçası tam olarak istediğimi elde edebildiğimi söyleyemem. Hani lezzet güzel ona lafım yok da "şöbiyet tadı"nı pek alamadım bundan. Muhallebiliden bir farkı olmadı sanki :/ Tarifi yine de paylaşacağım ama uyarım şu; dışarıdan aldığınız şöbiyetin tadını bulamayabilirsiniz :)



Malzemeler: 
20 adet baklavalık yufka
200 gr eritilmiş tereyağı
toz antep fıstığı

İçi için:
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı irmik
1 pk. vanilya
*şeker yok :)

Şerbet için:
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su

Hazırlanışı:
Tencerenize iç harç için süt, irmik ve vanilyayı alıp, kaynayıp yoğunlaşana kadar pişirin. (ay bu çok sıvı oldu diye korkmayın, irmik soğudukça yoğunlaşacaktır :))
Yufkaların 10 tanesini aralarına tereyağı sürerek üst üste getirin. (En üste yağ sürmenize gerek yok.)
12 kare çıkacak şekilde kesin.
Her karenin ortasına bir tatlı kaşığı kadar irmikli karışımdan ve (isterseniz) antep fıstığından koyup üçgen şeklinde kapatın, kenarlarına bastırın. Kareleriniz tam kare olmadıysa fazla kısımları kesip şöbiyetin iç kısmına atabilirsiniz :) Hazırladıklarınızı fırın tepsisine dizin ama burada dikkat edilecek bir husus var; pişince kabarıp ağzı açılmasın diye şöbiyetleri üst üste gelecek şekilde dizmelisiniz. Resimden umarım anlaşılıyordur nasıl olduğu..
Geri kalan 10 yufkaya da aynı işlemleri yapıp tepsiye dizin ve 180 derecede ısıtılmış fırına verin.
Bu esnada şerbet için şekerle suyu kaynatın, birkaç dk kaynadıktan sonra soğumaya bırakın.
Şöbiyetler hafif kızarınca fırından çıkarıp soğuk şerbeti üzerlerinde gezdirin.
Şerbeti çekince antep fıstığı ile süsleyip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun..

* Sonuç dediğim gibi fazla şöbiyete benzemiyor, çıtır ama daha baygın ve içi de yumuşak olmasından kaynaklanıyor sanırım. Eğer iç harcı için 1-2 kaşık daha fazla irmik kullanırsak ve yufkaları 10 değil de 13 kat falan yaparsak sanırım daha diri ve gerçekçi olur :)

Yorumlar

Popüler Yayınlar